ZAMAN YÖNETİMİ

12 Kasım 2021

Hayat gerekli kaynaklardan yeterince faydalanabildiğimiz kadar anlamlı ve işlevsel. Bu kaynaklardan birisi de zaman. Zaman sınırsız gibi görünen fakat geri döndürülemeyen ve dolayısıyla o esnada yapamadığımız her iş için ertelemeyi ya da hiç yapmamayı gerektiren bir kaynak. Kısaca bizlere sorumluluğumuzun bedelini ödeten bir kaynak, zaman.

Canlılar olarak hepimizin bir enerji potansiyeli var ve enerjimizi yapacağımız işlere göre organize etmek durumundayız. Tabi bu noktada yapacağımız işleri de organize etmek gerekiyor. Yani çok efor gerektiren 2 işi ard arda yapmak kalan bütün günü yorgun geçirmemize sebep olabilir. Hatta yaptığımız işi yarım bırakıp başka bir işe koyulduğumuz zamanlarda olur ki iki farklı işe de gerekli dikkati sağlayamayız. Zihnimizin çalışma şekli bilgisayar ve telefonlarla benzerlik gösterir. Bilgisayar ve ya telefondan çok fazla uygulamayı aynı anda açtığınızı düşünün sistem bir süre sonra kasmaya başlayacaktır, o anda odaklanmak istediğin bir program var ama arkada bir sürü uygulama açık. Kullanmak istediğin programdan ne kadar verim alabilirsin? Zihnimizde de işleyiş aynen bu şekilde yarım bıraktığın işler arka planda verimliliğini düşürüyor olabilir. İstediğin performansı sergileyemiyor olabilirsin. Tam da bu noktada bir düzenleme yapmak, dağınık olan bu işleyişi toparlamak gerekebilir.

Zihnimizi ne kadar sadeleştirirsek ne kadar toparlarsak ve hedeflerimizi belirlersek o denli zamanımızı boşa harcamaktan kurtuluruz. Mesela kolayca halledilebilecek işleri hemen halledip daha fazla vaktini alacak işlere odaklanmak zamanını organize etmek adına güzel bir adım olabilir. 10 dakika içerisinde yapabileceklerini hemen halletmek ve ardından 25-30 dakika sürecek aktivitelerine yönelmek küçük bir plan gibi görünse de işe yarar bir plan.

Görüşmelere, randevulara, okula giderken +- 15 dakika kuralını gözetmek ( yolda çalışma olabilir, kaza olabilir, bir şekilde sizin zamanınızdan beklenmedik bir süre boşa geçebilir) işe yarayabilir.

Çalışma sürenizi planlamak ve bu sürenin sizin için gerçekten çalışılabilir olması önemli. Örneğin 40 dakika ders çalışmak için planlama yapmak ortalama gibi görünse de senin için 25 dakika dikkatini daha az kesintiyle sürdürebileceğin ve daha verimli kullanabileceğin bir zaman dilimi olabilir. Kendi özelliklerimizi gözeterek bir planlama oluşturmalıyız gerçekçi ve uyulabilir olması en önemli iki nokta.

Zamanı küçük dilimlere bölebiliriz gerekirse mola sürelerini de parçalayabiliriz örneğin 20-25 dakika çalışıp 5 dakika dinlenmek bir alternatif olabilir ki bu süreler değiştirilebilir.

Zamanı organize etmekte hayata dair önemli bir beceridir, zamanı organize edememe kaynaklı yetiştirilemeyen sorumluluk veya yapılamayan görevlerde kişi bunun bedelini ödeyerek zamanını organize etmenin değerinin farkına varabilir. Örneğin bireyin ödevlerini yaparken zamanını çok harcaması dolayısıyla her ödevini yetiştirememesi ya da sokakta, bilgisayarda fazla vakit geçirmekten ödevlere vaktinin kalmaması gibi durumlarda ödevler için ek süre verilmesi ve ya istenmesi davranışı kazandırmak yerine eski alışık olduğu düzeni devam ettirmeye yönelik bir adım olabilir. Sayın veliler çocuklarınızın hayatında ilk ve önemli rol modellersiniz, onlara hayatın öğreticisi sizsiniz onları üzmemek adına yaptığımız bazı fedakarlıklar önemli becerilerin kazanılmasına istemeden de olsa engel olabilir.

 
YUKARI